Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 57 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Kvasinky a víno
Palíková, Petra ; Vadkertiová, Renata (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá identifikací vinných kvasinek izolovaných z bobulí a moštu vinné révy. K izolaci byla použita bílá odrůda vína Sauvignon, které bylo pěstováno a vyráběno podle požadavků ekologického zemědělství. Odebrané vzorky byly zpracovány v laboratoři a pomocí zřeďovací metody byly získány čisté kultury jednotlivých kvasinek. Z těchto čistých kultur byla pomocí komerčního kitu UltraCleanTM Microbial DNA Isolation Kit vyizolována DNA, která byla použita k další analýze. Izolovaná DNA byla naamplifikována metodou PCR, za použití ITS1 a ITS4 primerů. PCR produkty byly detekovány elektroforeticky v agarozovém gelu. Naamplifikované vzorky, následně přečištěné, byly podrobeny restrikční analýze, ke které bylo použito pět restrikčních endonukleáz: HaeIII, HinfI, TaqaI, AluI a MseI. Vzorky po restrikční analýze byly opět elektroforeticky detekovány, vizualizovány pod UV detektorem a porovnány s obrazem štěpení sbírkově zařazených kvasinek. Dále byla srovnána similarita těchto izolátů a to za použití programu BioNumerics, kde jako kritérium podobnosti byly zvoleny Pearsonovy koeficienty a UPGMA klastrová analýza. Výsledkem je potom dendrogram genetické podobnosti izolovaných kvasinek.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Matějík, Valeriia ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je navrhnout vinařský hotel pro 30 osob s dalšími veřejnými prostory s kvalitním ubytovaním odpovídajícím úrovni čtyř hvězdiček v lokalitě Mikulova. Novostavba Vinařského domu je třípodlažní objekt nacházející se ve svažitém terénu, který je tvořen třemi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím. Vinařský dům bude sloužit jako reprezentativní objekt Vinařství Nikolsburg. Návštěvníci a hosté hotelu si zde mohou na terase navrhnutého objektu vychutnat sklenku vína a zároveň nádherné výhledy na vinice a siluetu Mikulova, relaxovat v okolní malebné krajině, nebo navštívit blízké centrum Mikulova, Pálavu či se projet loďko po hladině Novomlýnských nádrží. Ubytovaní hosté budou mít možnost využít wellnes, masáže a finskou saunu. Kolem jedoucí turisté budou mít příležitost ochutnat dobré jídlo a navštívit salonek vín, kde mohou ochutnat a zároveň zakoupit víno místní výroby.
Vinařský penzion Aurelius
Čejka, Kamil ; Juračková, Edita (oponent) ; Králová, Zuzana (vedoucí práce)
Předmětem diplomové práce je vypracování projektové dokumentace k provedení novostavby penzionu s restaurací a wellness. Objekt je navržen jako samostatně stojící stavba se dvěma nadzemními podlažími a vinným sklepem. V prvním nadzemním podlaží se nachází restaurace s wellness. Ve druhém nadzemní podlaží se nachází 14 pokojů pro hosty. Objekt je založen na základových pasech. Nosnou konstrukci tvoří keramické zdivo Heluz a stropní panely Spiroll. Objekt je zastřešen vegetační plochou střechou. Výkresová část je zpracována v programu AutoCAD.
Viniční majer v Jaroslavicích
Bomberová, Eva ; Sochor, Jan (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
1. identifikační údaje Vinařský majer v Jaroslavicích 2. urbanistické řešení Řešeným územím je pozemek manželů Markelových o rozloze přibližně 6,5 ha. Nachází se při okraji zástavby obce Jaroslavice mezi zalesněnou částí bývalé zámecké bažantnice a zemědělsky obdělávanými poli vinic (z části vlastních). Hlavní myšlenkou pro řešení vinařství bylo jeho zasazení do krajiny a vytvoření vinařství, které bude rodinným podnikem. Objekty vinařství tvoří kompaktní „hospodářský“ dvůr (majer) na pravoúhlém prostoru a navazují na stávající dům, který se jako jediný zachoval ze stavby cihelny a stává se rodinným domem majitelů. Jednotlivé provozy jsou rozděleny do samostatných objektů a jsou umístěny zejména s ohledem na plynulost výroby a návaznost vlastních vinic. Část pro ubytování návštěvníků je orientována směrem do krajiny, aby i přes blízkost bylo zajištěno soukromí rodiny. Středobodem vnitřního dvora se stává degustační místnost/místo pro stravování sloužící k setkávání majitelů, návštěvníků se samotným vínem. Pro oddělení provozu vinařství a pohodlí návštěvníků jsou na stávající cestu navázány 2 obslužné komunikace – pro návštěvníky:ze směru příjezdu od centra obcek k parkování za výrobní částí; a pro techniku: z opačné strany majeru, pro nejkratší a nejideálnější svoz hroznů a techniky z vinic (druhá část vinic Markelů se nachází asi 2km cestou kolem bažantnice). Část pozemku při stávajícím domu je rovinného charakteru, tedy ideální k vytvoření prostoru dvora v jedné úrovni ploch a zajištění bezbariérových přístupů do jednotlivých budov. Zároveň při řešení bez podzemních částí objektů je nutná jen munimální úprava terénu. Pozemek je v horní části využit pro navýšení kapacity vinic. Ve zbylé, rozsáhlé ploše je možné založení ovocných sadů – jabloní, švestek, rakytníkových keřů či rozšíření počtu mandloní. Celý soubor objektů tvoří kompaktní celek, přesto je díky oddělení jednotlivých provozů možné výstavbu etapizovat dle priority pro rozvoj vinařství jako takového. Tedy hlavní je výrobní a skladovací část, degustace a ubytování může být doplněno při postupném rozvoji podniku. 3. architektonické řešení Klidné prostředí v přírodě jižní moravy je ideálním místem pro spojení návštěvy rodinného vinařství s odpočinkem. Návrh se snaží o nejvýhodnější spojení provozu podnikání s využitím místa pro bydlení. Díky možnosti etapizace výstavby mohou majitelé optimálně investovat a rozvíjet soubor do konečného celku. Všechny objekty tvarově vychází ze stávajícího domu, jsou jednopodlažní(vyjímkou je ubytovací část s obytným podkrovím) a opláštění dřevěnými prkny všechny objekty sjednocuje do celkově jednoduchých hmot. Celkově by vinařství mělo, díky přírodnímu materiálu stárnoucímu postupně s okolím, zapadat do krajiny a nerušit jedinečnost tohoto místa.
VINAŘSKÝ DŮM NIKOLSBURG MIKULOV
Matějík, Valeriia ; Vojtěšek, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Cílem diplomové práce je navrhnout vinařský hotel pro 30 osob s dalšími veřejnými prostory s kvalitním ubytovaním odpovídajícím úrovni čtyř hvězdiček v lokalitě Mikulova. Novostavba Vinařského domu je třípodlažní objekt nacházející se ve svažitém terénu, který je tvořen třemi nadzemními podlažími a jedním podzemním podlažím. Vinařský dům bude sloužit jako reprezentativní objekt Vinařství Nikolsburg. Návštěvníci a hosté hotelu si zde mohou na terase navrhnutého objektu vychutnat sklenku vína a zároveň nádherné výhledy na vinice a siluetu Mikulova, relaxovat v okolní malebné krajině, nebo navštívit blízké centrum Mikulova, Pálavu či se projet loďko po hladině Novomlýnských nádrží. Ubytovaní hosté budou mít možnost využít wellnes, masáže a finskou saunu. Kolem jedoucí turisté budou mít příležitost ochutnat dobré jídlo a navštívit salonek vín, kde mohou ochutnat a zároveň zakoupit víno místní výroby.
MORAVSKÉ VINAŘSKÉ CENTRUM
Pavlica, Tomáš ; Myslín,, Jiří (oponent) ; Dýr, Petr (vedoucí práce)
Tématem zadání diplomové práce je řešení vinařského hotelu pro vinařství Nikolsburg v Mikulově. Hlavní myšlenkou práce je vytvořit novostavbu hotelu s přidruženou výrobou vína tak, aby přirozeně zapadal do krajiny a co nejméně narušoval její přírodní ráz. Zároveň je objekt navržen tak, aby poskytoval největší možný výhled na vinařskou oblast Mikulov, Mikulovský zámek a Svatý kopeček. Náplň objektu spočívá primárně v ubytování ve **** hotelových pokojích a čistou výrobou vína, tedy zrání, plnění do lahví, a etiketování. Dále se zde nachází restaurace, vinárna, degustační salon vín s přímou vazbou na sklep určený ke zrání vína a welness se saunovým světem pro zpříjemnění pobytu v tomto hotelu. Architektonický koncept vychází primárně z výhledových os a tvarovosti stávajícího území. Předsazená fasáda z dřevěných lamel je inspirována výrobou vín a pravidelností vinic.
Strategie rozvoje rodinného vinařství
Hudcová, Veronika ; Bumberová, Veronika (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem strategie rozvoje rodinného podniku Vinařství Hrozínek s.r.o. První část práce je věnována vymezení teoretických pojmů souvisejících s danou problematikou. Druhá část se zabývá analýzou současného stavu vybraného rodinného vinařství a v závěru této práce je na základě provedené analýzy zpracován návrh strategie rozvoje tohoto rodinného podniku.
Vybudování sítě malých vinařských podniků
Švásta, Ondřej ; Samek, Jiří (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem koncepce vinařského podniku založeného na podnikatelské síti drobných vinařů, využívající synergický efekt. Výchozím stanoviskem pro tento návrh je kritická analýza makro i mikro prostředí. Dále byl proveden explorativní výzkum mezi drobnými pěstiteli. Na základě analýz a výzkumu byl proveden návrh koncepce vinařského podniku.
Podnikatelský plán
Mádr, David ; Putnová, Anna (oponent) ; Koráb, Vojtěch (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá návrhem podnikatelského plánu na rozvoj vinařství Roman Komarov. Vinařství se nachází v Ivančicích a zpracovává moravské hrozny výhradně z vlastních vinic. V práci jsou vymezeny pojmy, které jsou následně zpracovány v rámci analýz vnějšího i vnitřního prostředí podniku. Výsledky, které byly zjištěny v analytické části následně slouží jako základ pro návrhovou část. V návrhové části je vytvořen podnikatelský plán, který se zabývá rozvojem podniku a investicí do nové technologie.
Viniční majer v Jaroslavicích
Križanovská, Ivana ; Kristek, Jan (oponent) ; Mléčka, Jan (vedoucí práce)
Navrhovaný objekt vinárstva je na pozemku umiestnený v náväznosti na pôvodnú sklepnú uličku a plánovaný nový vinohrad. Tri samostatné objekty sú orientované spoločnému centrálnemu priestrou a vytvárajú tak miesto stretávania.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 57 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.